Grafen kan dina kontaktlinser att se infraröda bilder

Det låter som en spionage thriller, och du kan se infraröda bilder så länge du sätta på ett par av kontaktlinser. Forskare vid University of Michigan vände sina glasögon till verklighet, använda grafen för att utveckla fingernaglar och medelstora infraröd bildsensorer utan behov av skrymmande kylning enheter. På grund av dess liten storlek, låg vikt, det kan integreras i kontaktlinser eller mobiltelefoner, i militären, säkerhet, medicin och andra områden har ett brett spektrum av applikationer.

Studien publicerades i tidskriften Nature Nanotechnology. Infraröd våglängd mellan 760 nm till 1 mm, är våglängden än rött ljus av längre än synliga, indelat i nära infraröda, medellång IR och infraröda tre typer. Både IR och infraröda sensorer har oftast att arbeta vid mycket låga temperaturer. Chong (Zhaohui Zhong), biträdande professor i elektroteknik och datavetenskap vid University of Michigan, och hans team förbättrat processen att producera elektriska signaler från grafen, ställa in ett isolerande skikt mellan två grafen flingor med en elektrisk ström genom.

När ljuset träffar övre grafen, enheten frigör elektroner och skapar ett positivt laddade hål. Under quantum tunneling effekt, elektroner passerar mitten isolerande skikt och når botten av grafen lager. Vid denna punkt, kommer att positivt laddade hålen kvar på övre grafen producera ett elektriskt fält och påverka nuvarande i den nedre grafen. Genom att mäta ändringen av nuvarande, kan ljusstyrkan på det ljust som bestrålas på övre grafen utläsas. Chong sa den nya metoden först tillåts känslighet både IR och infraröd sensorer till en ny höjd som skulle vara jämförbar med en traditionell infraröd sensor som krävs en avkylningsenhet att köra.