Grafen som hjälper till att förhindra att stålet rostar

En indisk forskare och hans partner uppfann en ny teknik som använder grafen för att förhindra stål från rost.

Stål rostar är ett stort problem inom fordonsindustrin. Även om täckt med färg, det är lätt att repa och chrome används till stötfångaren. Processen innebär tillägg av giftiga kemikalier

För att lösa problemet, utvecklat SUNY Buffalo kemi professor Sarbajit Banerjee och doktorand Robert Dennis en polymer komposit som innehåller grafen

Grafen är ett lager av kolatomer, har hydrofoba och starka elektriska ledningsförmåga. Dessa egenskaper gör stål för att minska den elektrokemisk reaktionen av järn rostar järn medan den utsätts för vatten.

De två forskarna till sammansatta beläggning till lack, tillämpas det till stål, och sedan doppade det i salt vatten. I en typisk vinterklimat, blandningen av salt vatten och salt och snö är olika och en bil möter en bil, så det är mycket effektivt som en mycket dålig miljö alternativ.

Inledningsvis i lackad stålplåt överlevde bara några dagar i saltlake. Dock genom justering av koncentrationen och spridning av extra grafen, kan Banerjee och Dennis hålla lacken i denna miljö för en månad.

Banerjee sade han vill lägga till något till den beläggning som upptäcker förändringar i pH-värdet i vattnet nära repor och reagerar med vattnet på ett sätt som tätar sprickor.

Även om denna teknik är en lång väg från kommersialisering, är några stora företag inom stålindustrin också intresserade av att delta i studien, särskilt Tata Steel, som redan har finansierat Banerjee's experiment. De två forskarna fick också $ 50 000 i bidrag från New York State Institute för förhindrande av förorening.

I ett pressmeddelande sade Banerjee färgen kan produceras med befintlig utrustning på en lokal stålverk.

Till skillnad från sexvärt krom, som används för att bestryka stötfångare och vissa motorer, är grafen giftfri eftersom det är en kolatom och kräver inte användning av starka syror och är säker under hela processen. Dessa skäl göra grafen en magiska material för framtida elektroniska komponenter.